sand bottom

press releases

Kommersantin artikkeli (nro 164/P (4219), 07.09.2009)

Tretjakovin galleria 4.9.-4.10.

Tolmatshin Sali

Tretyakov - studio, Kari Huhtamo

Metamorfosy Arktiki, Kari Huhtamo Tretjakovin galleriassa

Kuvanveistäjän näyttely

Suomalainen kuvanveistäjä ja minimalisti Kari Huhtamo saa Moskovassa keisarillisen vastaanoton. Hänen töitään voidaan samaan aikaan nähdä kolmella eri paikalla: Malyj Levshinskij –kujan pienessä salissa, Tretjakovin päärakennuksen sisäpihalla ja gallerian Krymskij valin saleissa. Ruukin sponsoroimaan näyttelyyn kävi tutustumassa Kommersantin toimittaja Valentin Djakonov.

Jos katsoo 66-vuotiaan Kari Huhtamon veistoksia lapsen välittömin silmin, niissä voi nähdä jotakin raastinrautaa tai juustohöylää muistuttavaa. Abstraktit muodot, tasaisin välein tehty rei’itys tai aaltomainen faktuuri on toteutettu pyrkien maksimaaliseen yksinkertaisuuteen ja hyvän suunnittelun täydellisyyteen. Juuret löytyvät kuvanveiston 1920-luvun modernismista. Geometriset, täsmälliset muodot yhdistävät Huhtamon Naum Gaboon, kun taas välillä kuvanveistäjän innostus orgaanisiin aiheisiin tuottaa muistumia Konstantin Brankuzin monumenteista.

Retro-veistoksessa Huhtamo imitoi kubismia, sen suoria kulmia ja kymmeniin fragmentteihin jäsennettyä tilaa. Avis Larus ja Narcissos -teokset, joissa on viitteitä kasvi- ja eläinkunnasta, ovat nykytaiteen variaatioita symbolismin ja modernismin teemoista. Sen lisäksi Huhtamo on kuitenkin lihaa Pohjoismaissa – niin taiteessa ja elämässäkin - vallitsevan skandinaavisen minimalismin lihasta. Juuri siksi taiteilija on saavuttanut menestystä myös omalla maallaan: hänen teoksiaan löytyy yli 16 Suomen kaupungista erilaisista yhteyksistä. Huhtamo on vankka ammattilainen, jonka tuotannossa ei ole notkahduksia eikä selkeitä epäonnistumisia; hän on myös myyvä ja kohtuullinen. Hän ei halveksi jo Willian Hogarthin löytämää S-kirjaimen muotoista ”kauneuden linjaa”. Tretjakovin galleriassa Huhtamo on kuin kotonaan. Eikä ihme, sillä Metamorfosy Arktiki –näyttelyn alulle panijana toimi gallerian ensimmäinen varapääjohtaja Lidia Iovleva.

Teräs on jo kolmenkymmenen vuoden ajan ollut Huhtamon tärkein materiaali. Arkielämässä olemme tottuneet assosioimaan sen kylmyyteen ja välinpitämättömyyteen, mutta teräksellä on myös ominaisuuksia, jotka tekevät siitä veden kaltaisen: tässä materiaalissa tila etenee aaltojen lailla ja valo välkehtii konstikkaasti. Parhaiten nämä teräksen ominaisuudet ilmenevät julkisissa tiloissa, kuten Tretjakovin gallerian sisäpihalla. Siellä Järvenpeili-veistoksen kahdesta puoliympyrästä muodostuvat kaltevat pinnat vaikuttavat aivan erityisen eläviltä. Veistoksen teräksisissä kyljissä Tretjakovkan ikävänpuoleinen á la Russe –arkkitehtuuri taittuu yllättäen kaarena ja alkaa muistuttaa Antonio Gaudin rakennelmia. Nähdäkseen Huhtamon töitä niiden luonnollisessa ympäristössä katsojan on kuitenkin siirryttävä Krymskin valin saleihin. Tämä Brežnevin ajan ”neobrutalismin” muistomerkki ja sen suorakulmien autiomaa muistuttaa sekä arktisia jääkenttiä, joiden ympäröimänä suomalainen kuvanveistäjä kasvoi, että valtion virastotaloja, joihin hänen veistoksiaan on usein sijoiteltu. Vasta Krymskij valin tiloissa tajuaa, kuinka yksinkertaiset asiat voivat saavuttaa suosiota: Huhtamon töiden katselu on kuin nauttisi lumista maisemaa vasten kasvavan yksinäisen puun katselusta.

www.Huhtamo.com

 

press releases - Kari Huhtamo

Kari Huhtamo HOME

for next click the pictures

787 pages
Suomi
search
contact
NEWS
WORKS
sculptures
public sculpture
proposals
reliefs
kinetic sculptures
jewelry
virtual works
animations
video
portraits
lithography
design
exhibitions
CITIES
Espoo
Forssa
Helsinki
Järvenpää
Jyväskylä
Kerava
Kuopio
Lahti
Mikkeli
Oulu
Porvoo
Rovaniemi
Tampere
Tornio
Tyrväntö
Vaasa
CV/résumé
publications
teräksen läpi
virtual catalogue
Kari Huhtamo Arts Foundation
e-mail
PRESS
Huhtamo
Tretyakov
Kari Huhtmon Taidesäätiö
Kari Huhtamo Art Foundation

 


home    |    search    |    public works    |    exhibitions    |    cv    |    news    |    contact    |    e-mail    |    links
 
© 2000 Kari Huhtamo
puh. +358-(0)400-464255
website developed by Lucien den Arend
in cooperation with DutchDeltaDesign
Seppäläntie 860   51200 Kangasniemi   Finland
tel +358 (0)44 264 1212.